30-05-2008

Geschiedenis van het onderwijs: 1954

De schoolstrijd
Het zit er bovenarms op als er in 1954 een “paarse” regering komt (het woord wordt dan nog niet gebruikt) en de christen-democratische CVP naar de oppositie wordt verwezen. Al snel voelt het katholiek onderwijs zich benadeeld door minister Collard. Op 27 juli 1955 wordt de nieuwe onderwijswet (wet Collard) uitgevaardigd. Hij kondigt een vermindering aan van de toelagekredieten die voor het vrij onderwijs waren voorzien. De minister wil het absolute recht van de Staat om zelf rijksscholen van alle niveaus op te richten. Deze scholen moeten openstaan voor alle kinderen. Elke geloofsbelijdenis of -overtuiging zal erin geëerbiedigd worden. Het aantal rijksscholen moet stijgen!
Hij wil ook de verhouding tussen het onderwijs van de openbare besturen en het privé-initiatief regelen. Het privé-initiatief zou vrij zijn in het oprichten van scholen doch principieel zouden de kosten ten laste van de inrichters vallen hoewel de Staat weddentoelagen zal verlenen (mits rijkscontrole).
Het recht op het inrichten van een school zal echter niet het recht op subsidies garanderen en de Staat zal dus niet onbeperkt alle nieuwe vrije scholen subsidiëren.

De bom barst!

Er worden massale meetings en betogingen georganiseerd. De sfeer is ongemeen grimmig. Honderdduizenden mensen komen op straat. Een petitie tegen Collard haalt meer dan een miljoen handtekeningen. In sommige streken hangt de sfeer van een burgeroorlog.

Geen opmerkingen: